Istorija Gas maske

Prvu primitivnu gas masku je konstruisao Alexander von Humboldt (Aleksandar Fon Humbolt) rudarski inzenjer u Pruskoj,davne 1799.Ova gas maska je bila namenjena rudarima.
Gas masku je patentirao Lewis Haslett iz Amerike (Kentaki) 12 Juna 1849.To je bio tzv. “Inhalator” ili “Zastitnik za pluca” koji je filtrirao vazduh tj. preciscavao ga je od prasine.
Afro-Americki izumitelj Garrett A. Morgan( Gеrет А. Моrgаn) je 1914 patentirao jednostavan uredjaj koji se sastoji od pamucne haube sa dva creva koja su visila sa strane na pod omogucavajuci pacijentu da udise cistiji vazduh.Na kraju creva su se nalazili vlazni sundjeri koji su dodatno preciscavali vazduh.
GarrettMorgan2
Morgan je osvojio priznanje za svoj rad,kada su on i njegov brat i jos dva volontera iskoristiili ovaj uredjaj da bi spasili mnogo ljudi iz vodovodnog tunela ispunjenog gasom i dimom,koji se nalazi ispod jezera Iri u Klivlendu.
Prva upotreba Bojnog otrova 22.4.1915 od strane Nemaca protiv Kanadskih i Francuskih kolonijalnih trupa,donela je sa sobom i potrebu da se vojnici na frontovima zastite.Vojnici su prvo koristili pamucne jastucice za zastitu usta.Ubrzo je na ovo pridodata i druga krpa koja je sluzila da ucvrsti hemijski natopljen jastucic.Ova druga krpa se zvala respiratorni crni veo.Ovako primitivna gas maska je prosla kroz nekoliko faza pre nego sto je zamenjena 1916 od strane maske sa gasnim kanistrom,koja je uz pomoc creva slala gas u masku iz kanistra.
stenhouse
cem-corrected-english-model1
Godine 1915 Americki hemicar i pronalazac Dzejms Bert Garner je krenuo da stvara gas masku koja se koristila tokom drugog svetskog rada na zapadnom frontu.
Razvoj Gas maske odrazava upotrebu i razvoj hemijskih agenasa u ratu.Postoje agensi kod kojih cak ni gas maska ne moze da pomogne,kao sto je to slucaj sa npr.nervnim gasom.
Tokom Drugog Svetskog rata,pravile su se i gas maske za decu.One su bile u bojama kao sto su plava,crvena i zelena,dok su bebe imale posebne respiratorne kolevke.U njoj je beba bila potpuno zatvorena a vazduh se rucno upumpavao koriscenjem pumpe sa strane koja je imala filter za preciscavanje vazduha.
GASMASK.preview
Tokom Prvog Svetskog rata su se intenzivno koristili konji pa sui shodno tome tada napravljene i prve gas maske za konje.One su dizajnirane da odgovaraju nosu kod konja.Nemci su razvili nekoliko tipova ovakvih maski.

article-2045816-0E3D50E300000578-190_634x431
Gas maske namenjene psima,pojavljuju se za vreme Prvog Svetskog rata.Maska je pokrivala citavu glavu psa i sastojala se od osam slojeva hemijski tretirane gaze.Imala je dovoljno prostora za vilicu,”dzepove” za usi i dva sociva od celuloze koja su omogucavala psu da vidi.
dogs-of-war
Ova maska kasnije biva standardizovana u tzv.masku M6.Postavlja sa preko lica i njuske psa.Umesto dva celulozna sociva,ima jedno veliko,cime omogucava psu da bolje vidi.Maska se pricvrscuje na glavu psa uz pomoc tri kaisa.
Dve vrste filtera se nalaze na njoj.Dva filter М12 (Е40Р1) su postavljena na obe strane maske ispod celuloznog sociva,a deo М8 (Е10Р1) je koriscen za skladistenje M6 kada nije u upotrebi.
Maska je bila poznata kao М6-12-8.
U vojsci i policiji sirom sveta i danas se koriste gas maske za pse.
USA-Mi7
Sjedinjene Drzave su 1945 razvile gas masku za koze.Potreba za ovakvom maskom potice zbog toka sto su na kozama vrsili testiranja nervnih gasova.Proizvedeno je najmanje 25 ovakvih maski.

Advertisements
Categories: Uncategorized | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: