Ah the good old days

Prvi mehanicki uredjaj za snimanje i reprodukovanje zvuka,delo je  Tomasa Alve Edisona.Reč je o fonografu,koji je Edison napravio 1877.Fonograf je zapisivao zvuk na parafinskom papiru.Na ovaj način,Edison je napravio prvi zvučni zapis u istoriji.Rečenica koju je Edison pritom izgovorio u fonograf glasi:
“Mary had a little lamb, its fleece was white as snow, and everywhere that Mary went, the lamb was sure to go.”
thomas_edison
Cincester Bel, rodak Grejema Bela, ponudio je 1886. poboljšani model, Grafofon koji je imao kartonsku cev oblozenu voskom na koji je utisnut zvucni zapis.
typeg
Dok je Edison zapostavio svoj Fonograf ,da bi mu se vrato 1887 nakon 10 godina,nemac Emil Berliner izumeo je Gramofon (1888).
Gramofon je radio na principu ploce u kojoj su utisnuti zvucni talasi i igle koja je pratila brazde urezane na gramofonskoj ploci,stvarajuci tako zvuk.
Da bi promovisao svoj proizvod,Berliner je skupio tada popularne muzicke izvodjace da snimaju svoju muziku na njegovom novootkrivenom proizvodu,koji se pokazao kao jednostavan i brz nacin reprodukcije muzickih zapisa.
Jedna od prvih osoba koje su snimile plocu bio je Enrico Caruso.
Prve Gramofonske ploce bile su od 78 obrtaja u minutu .Kasnije su male ploce imale brzinu od 45 a velike od 33 obrtaja u minutu.
Beardsley.Berliner_gramophone
Prvi Gramofon je bio na navijanje,a kasnije 1925 pojavljuje se Gramofon sa električnim motorom.
Igle su u početku bile čelične i menjale su se posle nekoliko ploča, kasnije su bile od safira a na kraju od dijamanta.
Ono fino pucketanje,koje se moze cuti prilikom slusanja ploce,nastaje zbog toga sto igla prateci brazde na ploci,vibrira levo-desno stvarajuci zvuk i to jedinstveno,gotovo romanticno pucketanje.
Mislim da nema niceg lepseg na ovom svetu od sedenja u fotelji svoje sobe,u polumraku,ispijajuci kvalitetno crno vino,sa cigaretom u uglu usana,slusajuci neku od ploca Billie Holiday,George Benson,Louis Armstrong,Benny Goodman i uzivati u njihovoj muzici i tom tako zavodljivom pucketanju…Ah the good old days.

Advertisements
Categories: Uncategorized | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: